Bir tek benim başıma mı geliyor bilmiyorum bir insan her gün dayak yemiş gibi uyanabilir mi ya? Hayır sırtımızda taş da taşımıyoruz bu yorgunluk, bitkinlik hali nedir bir türlü anlam veremiyordum. Bunu dert edindim ve bazı ufak çaplı denemeler yaparak kendimde çok fayda gördüğüm bir tecrübe edindim. Nihayet hayatımda ufak bir kaç düzenleme ile her sabah yaşadığım bitkinlik halinden kurtuldum diyebilirim. Bu makalemin tamamını okuyup hayatınıza uygulayabilirseniz her sabah gereksiz yorgunluk hissinden kurtulabileceğinizi neredeyse garanti edebilirim. Dilerseniz hemen detaylara geçelim:
Sabahları yorgun, halsiz, uykunuzu alamamış bir şekilde uyanıyor ancak daha zinde ve enerjik uyanmak istiyorsanız eğer dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Uyku düzeniniz ve alışkanlıklarınızı gözden geçirerek, güne zinde başlamanız mümkün…
Güne Zinde Başlamak İçin Ne Yapmalı?
Teknolojiye Önlem: Televizyon, bilgisayar ve telefon gibi insan zihnini yoran ışınlara maruz kalabileceğiniz teknolojik aletlerde çok fazla zaman harcamayın! Şayet buna engel olamıyor ya da işiniz gereği saatlerce bilgisayara bakmak zorunda kalıyorsanız, zararlı bilgisayar ışınlarını emen monitör camları yardımıyla, ya da ışık kırma özelliğine sahip derecesiz gözlüklerle bilgisayar kullanmanızı öneriyorum. Bu tavsiyem güne zinden başlamanın en önemli ayağını oluşturuyor! Zira gözümüz beyne en yakın organımız olduğu için insanın ruh halini doğrudan etkileme potansiyeline sahiptir. Kendisini fazla yormamak gerek.
Uykuyu Düzenle: Her gün aynı saatte yatıp, aynı saatte kalmaya özen göstermeniz, zinde uyanmanızda en etkili yöntemdir. Üstelik bu alışkanlığınızı hafta sonu da sürdürebilmeniz önemli... Çünkü hafta sonu tembellik yapıp geç kalktığınız takdirde, geç yatmak isteyeceksiniz, bu da uyku düzeninizin bozulmasına sebep olacaktır. Gece yatmadan önce kafeinli ve alkollü içeceklerden uzak durmanız da kaliteli ve iyi uyku için yardımcı olacaktır.
Alarmı Erteleme: Sabah alarmı 5–10 dakika sürekli ertelemek, kısa uyku imkanı sunsa da bu uykular verimli olmadığı için yorgun hissetmenize neden olacaktır. En güzeli alarm ilk çaldığında kalkmaktır. Eğer buna alışırsanız, hatta zamanla alarm çalmadan uyandığınızı bile fark edebilirsiniz.
Su Tüketimi: Sabahları halsiz, yorgun uyanmanızın bir sebebi de gece su kaybı yaşamanızdır. Bunun için sabahları su içmeniz hem metabolizmanızı hızlandırmaya, hem de enerjik ve zinde hissetmenize sebep olacaktır. Su takviyesini meyve ve sebzeler yardımıyla da alabilirsiniz. Örneğin salatalık oldukça sulu ve faydalı bir sebzedir. Her sabah bir ya da iki salatalık yemeniz sizi iyi hissettirebilir.
Temiz Hava ve Bol Güneş: Verimli ve kalite uyku için yatak odanızın karanlık, sessiz ve ideal sıcakta olması, yatağınızın ise konforlu, rahat olması gerekir. Ancak sabahları karanlık odada uyanmanız zor olabileceği için yatmadan önce perdeleri aralamanız sabah güneşi ile dolasıyla enerjik uyanmanızı sağlayacaktır. Yataktan kalktığınız zaman pencereyi açıp içeri temiz hava girmesini sağlamanız da beyninize yeterli oksijen gitmesine katkı sağlayarak kan basıncımızı düzenlemeye yardımcı olacaktır.
Müzik Ruhun Gıdasıdır: Sabahları uyanmak için rahatsız edici alarm yerine, neşeli ve keyifli müzikleri tercih edin. Çünkü rahatsız edici alarm tonları, kalp çarpıntısına dolayısıyla gerginliğe, huzursuzluğa sebep olmaktadır. Bazılarına garip gelebilir ama ben her sabah ilahi ya da ney sesi ile güne başlarım. Nedeni insana huzur veren yapıları olmasıdır. Zira güne gürültülü bir şarkı dinleyerek başlarsanız, beyninizin daha çabuk yorulduğunu hemen fark edersiniz. Deneyin siz de göreceksiniz!
Bedeni Spor ile Uyandır: Uykudan uyansanız da bedeninizim tam olarak kendine gelmesi biraz zaman alabilir. Örneğin uyanır uyanmaz düşünme yetiniz anında verimli çalışmaz. Kendinize geldikçe ve zaman ilerledikçe zihniniz açılır. Sabah sporu da güne zinde başlamak için altın noktalardan birisidir. Öncelikle odanızı havalandırarak, oksijen alarak güne başlamanız ve ardından hafif esneme hareketleri yapmanız gerekir. Eğer imkanınız varsa işe yürüyerek gidebilirsiniz. Ayrıca sabah asansör yerine merdivenleri kullanmak da iyi bir egzersiz olacaktır.
Kahvaltı Mühim: Kahvaltı günün en önemli öğünüdür, çünkü gün içerisinde harcayacağınız enerjiyi kahvaltıdan alırsınız. Güne iyi ve besleyici bir kahvaltı ile başlamak da zinde olmanızı sağlar. Özellikle protein ağırlıklı kahvaltı etmeniz, sizi uzun süre tok tutmada da etkili olacaktır. Süt, yumurta, tahıldan oluşan protein ağırlıklı kahvaltıyı ihmal etmeyin.
Tavsiye: Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır? >>>
Tavsiye: Etkileyici Olmak İçin Yapılması Gerekenler >>>
Güne Dinç Başlamak İçin Neler Öğrendik?
- Zararlı ışınlar saçan teknolojik aletlere karşı korun.
- Uyuma ve uyanma saatlerini düzene bindir.
- Alarmı asla erteleme ve çalar çalmaz zor da olda kalk ve alışkanlık edin!
- Bol bol su tüket ve sulu sebze, meyve yemeye gayret et!
- Güneş ışığı ve temiz havayı sık sık odanda ağırla!
- Sabah huzur veren ya da neşeli müzikler ile güne başla!
- Hafif spor hareketleri yapmayı ihmal etme!
- Kahvaltı için bol protein veren süt,yumurta gibi besinler tüket.
Unutmayın! Bunlar basmakalıp tavsiyeler değil, bizzat şahsım tarafından denenmiş ve faydasını fazlasıyla görmüş olduğum altın değerinde bilgilerdir. Güne dinç ve zinde başlamak hem iş, hem aile hem de sosyal yaşamınızı tahmin ettiğinizden fazla etkiliyor. Bunları alışkanlık haline getirebilirseniz, her alana başarıya bir adım daha yakın olursunuz!
Uyku saatlerinin bi düzende oluşu çok önemli bir etken size katılıyorum bilgiler çok iyi biraz gayret ile sabaha musmutlu ve dinç uyanmak mümkün olabilirnamazı da unutmayalım sabah namazı çok donanımlı ve emin bir ruh hali ile güne başlamayı sağlıyor.
YanıtlaSilKesinlikle katılıyorum. Bazı insanlar namazdan bahis açınca yanlış anlıyor bu yüzden yazıma eklemedim ama Sabah namazı insanı güne hazırlayan en güzel başlangıç. Teşekkürler yorum için.
Sil