Pek çok platform için hazırlanmış ücretsiz temalar bulunmaktadır. Özellikle Wordpress ve Blogger gibi blog yazarları için çok önemli olan iki temel sistem için hazırlanmış oldukça fazla ücretsiz ve ücretli tema bulabilmek mümkün. Ücretli olanlar bu makalemizde bizim ilgi alanımıza girmiyor. Peki ücretsiz olanlar neden ücretsiz ve kullanımı halinde avantaj ve dezavantajları nelerdir?

Ücretsiz Tema Kullanmak Seo Açısından Zararlı mıdır?

Şöyle düşünelim: Siz bir makine tasarlıyorsunuz ve bu tasarladığınız makine piyasada ilk olma özelliğine sahip. Günlerce emek vererek hazırladığınız bu makineyi bitirince isteyen herkese ücretsiz olarak dağıtır mısınız? Hiçbir masrafı olmasa bile harcadığınız emeğin dahi karşılığını almak istersiniz değil mi? Aynı şekilde ücretsiz temaları tasarlayan ve dağıtanlar da kendileri için bir faydayı mutlaka sağlar. Peki nedir bu fayda? Tabiki de backlink.

Dikkat edin, ücretsiz dağıtılan temaların altında copyright kısmında mutlaka bir link yer almaktadır. Bu link sayesinde yapımcı kişi ya da kurum temayı kullanan sitelerden ücretsiz backlink almaktadır. Seo açısından bu yapımcı kişiye benzersiz bir fayda sağladığı gibi sizden de backlink çıkışına neden olur. Tabiki bir link çıkışı seo açısından blogunuza zarar vermez ama temada birden fazla çıkış varsa? İşte bu noktada sitenizden backlink çıkışlarını sorgulamanıza yarayacak şuradaki araç devreye giriyor. Bu araçla çok fazla link çıkışına sebep olan ücretsiz temaları kontrol edebilir ve bu sayede kullanmaktan vazgeçebilirsiniz.

Ücretsiz Temalardaki Linkler Silinebilir mi?

Bunu yapmak çeşitli yöntemlerle mümkün ama kimi tasarımcılar öyle bir düzen kuruyor ki linkleri bulmak kolay ama onları silmek çok zor hale geliyor. Çeşitli HTML kodlama yöntemleri ile link silinmesi halinde ücretsiz tema kullanılamaz hale gelebiliyor. Ya da linkler şifrelenerek kodlamada bulunamaz hale getirilebiliyor. Bu linkleri bulmak kimi temalarda oldukça zor ve profesyonel bir kod bilgisi gerektirebiliyor. Kod bilgisi yeterli olmayanlar da bu linkleri silmeyi bırakın bulmakta bile zorluk çekebiliyor. Bu gibi durumlarda aşırı link çıkışı yapan ücretsiz temaları kullanmaktan vazgeçmenizi tavsiye ederim.

Premium Temaları Ücretsiz Kullanmak Zararlı mı?

Kimi sitelerde ücretli tema satışı yapan sitelerdeki tasarımları bedava indirme imkanına sahip olabilirsiniz. Bu tarz siteler çok tutulan temaları satın alarak birden fazla kişiye dağıtabiliyor. Ya da çeşitli yöntemlerle temayı kopyalayarak ücretsiz olarak dağıtabiliyor. Bu sitelerden şiddetle uzak durmanızı tavsiye ederim. Zira ücretli temaları dağıtan bu tarz siteler kendi linklerinin yanında reklam olarak kullandığı backlinkleri de ücretsiz dağıtılan bu temalara gizleyerek sizin haberiniz dahi olmadan sitenizden link çıkışı sağlıyor.

Hem yapımcıların emeğini çalan hem de sizden haberiniz dahi olmadan link çıkışı sağlayan bu tarz kaçak sitelere itibar etmemenizde fayda var. Premium temaların ücretli olmasını sağlayan özellikler vardır bu da temiz kodlama ve seo uyumlu tema satın almanızı sağlar. Ücretli temaların bu özelliği kaçak olarak indirmeniz halinde eklenen gizli linkler yüzünden zaten bozulacak. Bu durumu göz önünde bulundurarak tema seçimi yapmanızda fayda var.

Tema Seçiminde Nelere Dikkat Edilmeli?

Buraya kadar ücretsiz temaların kullanımında karşılaşılabilecek sıkıntılar üzerinde durduk peki bu durumlardan korunmak için neler yapmalıyız? İşte o önlemler:
  • Kullandığınız her temanın link çıkış kontrolünü yapın. Link çıkışı 20'nin üzerinde olan temaları kullanmayın.
  • Ücretli satışa sunulan bir temayı başka bir sitede ücretsiz bulsanız dahi indirmeyin.
  • Çok kullanılan ve bilinen güvenilir kaynaklardan tema indirin. Blogger kullanıcıları Blogger Tema Siteleri başlıklı yazımdan güvenli tema kaynakları edinebilir.
Bu makalemde ücretsiz tema kullanımında karşılaşılabilecek sıkıntılar ve çözümleri üzerinde durdum. Bir başka yararlı webmaster makalesinde daha görüşmek ümidiyle takipte kalın :)