Blog yazacağım dediğinizde size hep aynı sorular yöneltilir. Senin yazılarını kim neden okusun? Sanatçı mısın, düşünür müsün, ya da ünlü bir kitap yazarı mısın? Blog yazmak bu sayılanlara özgü bir şey değildir. Tam tersine blog yazarak ünlü biri olan çok fazla insan var. Ama böyle düşünüldüğü için ülkemizde Blogger'a olan bakış açısı hep yabancı kalmıştır.
Neden Blog Yazılır?
Blog yazmadaki ana neden herkesin deneyimlerini, düşüncelerini ve başından geçen olayları rahatça anlatabileceği bir sayfa olmasıdır. Her ne kadar bu saydıklarımın büyük kısmı artık sosyal medyada yapılabilse de, blog hala bazı yönlerden alternatifi olmayan bir konumdadır. Örneğin başınızdan geçen bir olayı anlattınız. Bir e-ticaret sitesinden bir telefon aldınız. Bu telefon hakkındaki deneyimlerinizi, görüşlerinizi, aldığınız zaman nelerle karşılaştığınızı anlattığınızda, aynı telefondan almak isteyen kişiler fazlasıyla istifade eder. Şayet bazı sorunlar yaşadıysanız da ona göre önlemlerini almış olurlar. Bunu sosyal medya üzerinden de yapabilirsiniz ama sosyal medyada sadece çevrenizdekiler haberdar olur. Blog ise dünyaya açılan kapınızdır. Tüm Türkiye yazdıklarınızı okuyup deneyimlerinizden faydalanabilir. Hele ki İngilizce blog yazarıysanız tüm dünyaya sesinizi duyurabilirsiniz.
Dünyada gelişmiş ülkelerde blog yazarlarının inanılmaz bir gücü vardır. Şayet yeni bir ürün piyasaya sürüldüğünde bir konuda memnuniyetsizlik oluşturmuşsa bunu ilk blog yazarları belirtir. O kadar ki, haber siteleri dahi çeşitli bloglardan alıntılar yaparak bu rahatsızlıkları haber konusu yapar. Yani gelişmiş ülkelerde blog yazarlığı çok ciddi ve saygı gören bir iştir. Şayet çok takip edilen bir yazarsanız, başınızdan bir firma ile ilgili kötü deneyim geçse, siz de bunu kaleme almış olsanız, bu sorun anında firma tarafından düzeltilebilir. Ama ne yazık ki ülkemizde blog yazarlığı gayri ciddi ve hiç profesyonel olmayan bir şekilde yapıldığı için bu anlattıklarım kimilerine çok saçma gelebilir. Ama bu durumun zamanla çıkacak kaliteli bloglarla düzeleceği kanaatindeyim.
Nasıl Blog Yazılmalı?
Evet blog yazmak her yiğidin harcı değildir. Önce kendini okutacak bir üslup kullanımı gerektirir. Nasıl ki her kitabın, her yazarın kendine özgü bir üslubu, anlatım şekli varsa, blog yazarlarının da bu tarz anlatımlara ihtiyacı vardır. Okuyanı sıkmayacak, düzenli ve sanatsal bir anlatım her daim okuyanı cezbeder.
Blog yazımında konuların seçimi de son derece önemlidir. Öncelikle bir blog açarken hangi konuda bilgiliyseniz o konuda blog yazmaya gayret edin. Hitap kitleniz sabit olursa blogunuzun popüler olması son derece kolay olur. Örneğin bir doktorsanız, deneyim ve bilgilerinizden oluşan çeşitli hastalıklar ve tedavi yöntemlerini anlatan blog yazmanız hem insanlık hem de sizin için daha faydalı olacaktır. Farklı yetenekleriniz varsa meslek de önemli değildir. Şayet resim kabiliyetiniz varsa çizdiğiniz resimlerden oluşan bir blog yapabilirsiniz.
Tavsiye Makale: Blog Yazarlığı Meslek Oluyor >>>
Tavsiye Makale: Bütün Sitelerin Hit Bilgilerini Öğrenme >>>
Tavsiye Makale: Bedava Premium Blogger Teması >>>
Şiir yazmaktan hoşlanıyorsanız, şiir defteriniz yerine blogunuza yazabilirsiniz. Moda tutkunu biriyseniz, moda eleştirilerinizi blogunuzda yapabilirsiniz. Futbol meraklısı biriyseniz maç yorumlarından, güncel futbol yorumlarına kadar çeşitli yazılarla blog yazabilirsiniz. Şayet tasarımcıysanız, çeşitli tasarımlarınızı sergileyebileceğiniz bir blog kurabilirsiniz. Yani asıl anlatmak istediğim, mutlaka bir mesleğinizin olması gerekmiyor. Blog yazmanız için ilgi alanlarınızın ne olduğunu bilmeniz ve bu konuda yazmaya gayret göstermeniz yeterlidir. Bu şekilde yaparsanız hem blog yazarken siz zevk alıcaksınız, hem de severek blog yazdığınız için çıkan harika yazılarla ziyaretçileriniz ihya olacaktır.
Bloglar İnsanlara Ne Katar?
Blog yazmak sadece bir konuda insanlara bilgi vermekten çok öte bir şeydir. Bir konuda insanlarla tartışmak ve eleştirileri toplamak için de blog yazabilirsiniz. Örneğin kafanıza takılan bir mesele var. Bunu anında blogunuzdaki okuyucularınızla paylaşarak onların yorumlarına ve önerilerine de başvurabilirsiniz. Blog sadece ziyaretçilerin sizden faydalanmasını sağlamaz. Aynı zamanda blog yazarı da çok şey kazanır.
Bloglar aynı zamanda farkında olmadan insanları birleştirebileceğiniz bir nokta haline de gelebilir. Örneğin balıkçılık üzerine bir blog yazıyorsunuz. Arama motorları aracılığı ile blogunuzu takibe alan pek çok balıkçılık hobisi olan insan olacaktır. Bu nedenle her blog yazınız artık Türkiye'nin belki de dünyanın her yerinden balıkçıların yorumlarda tartışabileceği ve fikir alışverişinde bulunabileceği bir yer olacaktır.
Gördüğünüz gibi blog yazmak aslında görünenden çok daha fazla fayda ve güzellikler sağlayan bir alışkanlıktır. Blog yamanızın sizin ünlü biri ya da düşünür olmanızı gerektirmediğini ve blog yazmanın temel amaçlarını elimden geldiğince anlatmaya çalıştım. Umarım faydasını görürsünüz. Siz de fikirlerinizi ve ya önerilerinizi yorum kısmından belirtebilirsiniz.
Güzel yazı, teşekkürler.Daha bugün arkadaşlarımla bu konuyu tartıştık. 10 yıldır bloğumda yazıyorum, ne gerek var ki dediler:( çok fazla söylenecek birşey yok. Keşke ülkemizde de blog yazarlarına gereken önem verilse.
YanıtlaSilSaygılar
www.suatsaygin.net
10 yıldır blog yazarlığı yapmak çok ciddi ve güzel bir işe kesinlikle arkadaşlarınıza aldırmadan devam ettirin. Tebrik ederim.
SilSağolun buna ihtiyacım vardı:)
SilHarika anlatmışsınız. Blog dünyasının popüler olmaması nedeniyle ilk başta şevkimiz kırılabilir. Fakar biz gerçekten elle tutulur bilgiler paylaşıyorsak zamanla okuyu kitlesi oluşacaktır.
YanıtlaSilİyi noktaya değindiniz. Zaman ve kararlılık birlikte her zaman işe yarar bir formuldür.
SilHoş bir yazı olmuş, günümüzde sosyal medya yüzünden birçok kişi blog yazarlığını bırakmış durumda. Yazmak güzel şey, devam yazmaya.. www.arslanyusuf.blogspot.com.tr
YanıtlaSil