Yaşam
Afrika Çöllerini Yeşerten Adam
Burkino Faso Afrika'nın irili ufaklı ülkeciklerinden sadece biri. Ancak bu ülkeyi diğerlerinden farklı kılan bir özellik var. Bu ülkede yaşayan Yacouba Sawadogo adındaki yaşlı bir çiftçi, yıllardır süren kuraklık ve çölleşme tehlikesini kendi yöntemleri ile çözüme kavuşturmayı başardı. Yıllardır bu ülkede çölleşmeyi önleme adına çalışmalar yapan bilim adamlarının dahi başarısız olması herkesin umudunu yitirmesine neden olmuştu ki Yacouba Sawadogo, kendine özgü teknikleri sayesinde tıpkı kurak Afrika çöllerine yaptığı gibi solan umutları da yeşertti.
Yacouba Sawadogo yıllar önce başladığı çalışmalarına kendisiyle alay eden yöre halkına aldırmadan devam etti. Atalarından öğrendiği çok eski bir yöntem olan "Zai" tekniğini kullanarak kendine ait tarlaları 60 çeşitten fazla ağaçla donatmayı başardı. Zai tekniğine göre çölleşmeye yüz tutan alanlara çukurlar kazılır. Bu çukurlar bitki artıkları ve doğal gübrelerle doldurularak ağaçlar dikilir. Bu sayede ağacın genç kökünü besleyen doğal gübreler, ağacın yıllarca gelişmesine katkıda bulunur ve çok sayıda dikilen bu ağaçlar geliştikçe toprağın zenginleşmesine ve çölleşmenin durmasına vesile olur.
Aslında yerli halkın yıllardır bildiği ve kullandığı bu teknik, son yıllarda unutulmaya yüz tutmuş ve bilim adamlarının da farklı çalışmaları ile baş vurulmayan bir yöntem olmaya başlamıştı. Yacouba Sawadogo azmi ve özverisi ile bu tekniğin hala işe yarayabileceğini kendisiyle alay edenlere göstermeyi başardı. Aslında bu hikayeden çıkarılabilecek en önemli ders, beyaz adamın ilkel olarak gördüğü ve yıllardır acıyarak baktığı Afrika halkının da, batının modern bilimine dahi ders verecek derecede bilgi sahibi olduğuydu. Yacouba Sawadogo bizdeki "eski toprak" sözünü hak eden insanlardan sadece biri sanırım.